top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

3 Dakika Bilgileri 🥂


Köpüklü şarap daha mı çabuk çakırkeyif yapıyor?

Köpüklü Şarap, Normal Şaraba Göre Daha mı Çabuk Çakırkeyif Yapıyor?

Farklı görüşler de olsa köpüklü şarabı (Sparkling wine), içerisinde karbondioksit bulunan şarapların gelen adı olarak tanımlayabiliriz. Bütün şampanyalar köpüklü şaraptır, ancak tüm köpüklü şaraplar şampanya değildir, diyebiliriz. Biz bu yazımızda bölgeleri, üzümleri ve yapım metotları farklı olan, şampanya, prosecco ve cava’nın tamamını, köpüklü şarap kapsamında değerlendireceğiz.

Başlık konumuza geri dönersek; köpüklü şarap kullanan şarap severler, çoğu zaman daha çabuk çakırkeyif olduklarını söylüyorlar. Bu doğru olabilir mi? Köpüklü şarabın etkisi normal bir şaraba göre daha mı fazla?

Şarap severler böyle hissettiklerini söylerken aslında yanılmıyorlar. Araştırmalar da onları destekliyor. Araştırmaların tamamı, köpüklü şarap içtikten sonra kanımızda daha yüksek düzeyde alkol tespit edildiğini doğruluyor.

Pink Sparkling Wine

Bilim insanları, on iki gönüllüyü, iki gruba ayırarak, bir grubun normal şarap, diğer grubun köpüklü şarap içmesini istiyorlar. Her iki grubun da kandaki alkol değerlerini ölçülüyor, algı ve duyu testleri yapılıyor. Bu testin sonuçlarına göre köpüklü şarap içenlerin kandaki alkol değerleri diğer gruba kıyasla daha yüksek çıkıyor. Algı ve duyu testlerine göre de köpüklü şarap içenlerin daha çabuk etkilendikleri belirleniyor.

Bunun nedeni ne olabilir?

Bunun nedeni, köpüklü şaraptaki karbondioksit. Karbondioksit, hücre zarımızın geçirgenliğini artırarak, kan dolaşımınıza daha hızlı ve daha fazla alkol aktarılmasını sağlıyor.

Bonn Üniversitesi'nden Nikolaus Merkt'te konuyu teyit ediyor. Merkt, karbondioksitin, mide, ince bağırsak ve ağız çeperinde ki hücre zarlarımızı uyararak alkol geçirgenliğini artırabileceğini ve kan dolaşımına daha fazla alkol aktarabileceğini belirtiyor.

Peki, küresel köpüklü şarap pazarında neler oluyor? 2017 yılında dünyada kaç şişe köpüklü şarap üretildi? Bunun kaç şişesi tüketildi? Hangi ülke daha çok üretti, hangi ülke daha çok tüketiyor? Köpüklü şarabı en çok ithal eden ülkeler hangisi? Kabaca bu verileri değerlendirelim.

2017 yılı idealwine verilerine göre;

  • Küresel köpüklü şarap pazarı, küresel şarap pazarının % 10’unu oluşturuyor.

  • Küresel köpüklü şarap üretimi 3 milyar 240 milyon şişe

  • Küresel köpüklü şarap tüketimi 3 milyar 120 milyon şişe. Küresel stoğumuz yaklaşık 120 milyon şişe.

  • Küresel köpüklü şarabın % 80’nini Avrupa ülkeleri üretiyor. Yani Avrupa 2 milyar 600 milyon şişe üretiyor.

  • Köpüklü şarap, % 1,9’luk büyümesi ile küresel şarap pazarının, son çeyrekteki en hızlı büyüyen kategorisi. 5 yıl içerisinde % 5,8 daha büyüyeceği öngörülüyor.

  • En fazla köpüklü şarabı % 22 ile İtalya üretiyor, ardından % 19 ile Fransa ve % 15 ile Almanya, % 12 ile İspanya geliyor

  • En çok köpüklü şarap tüketen ülke sıralaması şu şekilde; %17 ile birinci sırada Almanya var, % 16 ile ikinci sıra İtalya’nın, % 11 ile üçüncü sıra Fransa’ya ait. %11 Amerika, % 10 Rusya, % 6 İngiltere, % 4 İspanya, % 2 Arjantin, % 2 Avusturalya olarak sıralama devam ediyor.

  • Köpüklü şarap ithal eden ülkelerin başında Amerika ve İngiltere geliyor. Üçüncü sırada ise Almanya var. Amerika toplam köpüklü şarap tüketiminin yaklaşık % 60’ını, İngiltere % 95’ini, Almanya ise yaklaşık % 30’unu ithal ediyor.

  • İtalya ve Fransa köpüklü şarap üretimin nerede ise % 90’inı iç pazarda tüketiyor.

Sparkling Wine

2017 yılı Tapdk verilerine göre Türkiye tüketim verileri;

  • Ülkemizde 639.368 litre yerli köpüklü şarap tüketiliyor. Yaklaşık 852.000 şişe

  • İthal edilen köpüklü şarap 349.457 litre. Yaklaşık 466.000 şişe

  • Yerli ve ithal toplamı 988.825 litre. Yaklaşık 1.318.000 şişe köpüklü şarap tüketmişiz 2017 yılında.

  • Toplam şarap tüketimimizin % 1,5’şini köpüklü şarap oluşturuyor.

  • 2017 yılında üretim metotları üzerinden yapılan bir ÖTV düzenlemesi ile köpüklü şarap tüketimi son 10 yılın en yüksek düzeyinde olduğunu da belirtmeliyiz

Köpüklü şarap ağırlıklı olarak bir kutlama figürü. Ancak sadece kutlama tüketimine indirgenemeyecek kadar önemli bir şarap figürü olduğunun da altını çizmeliyiz. Üstelik kendinden çok daha büyük bir pazara sahip beyaz şarabın emojisi yokken 😕 onun emojisi var. Hem de iki tane 🍾 🥂

Kutlanacak günleriniz olması dileğiyle...

3 Dakika Bilgileri

Whatsapp üzerinden bilgi alabileceğiniz bir mikro blog. Takip etmek için: 0541 510 85 00 nolu telefon numarasını kaydet, Whatsapp’tan “bende isterim” mesajı yolla

379 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page