top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

3 Dakika Bilgileri


3 Dakika Bilgileri

2018'in En İyi Yiyecek Fotoğrafları Yarışması, Şarap Kategorisi Birincisi

2018 yılı en iyi şarap fotoğrafı

60 ülkeden 40 bin çalışmanın katıldığı, Dünyanın En İyi Yiyecek Fotoğrafları yarışması sonuçlandı. Farklı kategorilerde düzenlenen yarışmanın şarap fotoğrafı kategorisinde Victor Pugatschew'in fotoğrafı birinci oldu. Fransa'nın Champagne bölgesinde çekilen fotoğrafta, sıkılan chardonnay üzüm şırasının alttaki tanka akışı görülüyor.

Victor Pugatschew'in hayatında iki büyük tutkusu var (ailesi dışında): Şampanya ve fotoğrafçılık. Bu iki tutkusu için Fransa'ya sık sık geziler yapıyor. Ross Duke Wine Company'nin danışmanı olarak hem tadım hem de fotoğraf açısından sanatsal fırsatlar yaratarak tutkularını birleştirmeyi başarabiliyor.

Küresel Şarap Üretimi 2017 Yılında % 8.6 Azaldı.

Avrupa Birliği'ndeki kötü hava koşulları nedeniyle, küresel şarap üretimi, son 60 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Dünya Şarap Üretimi

Paris merkezli Uluslararası Şarap Örgütü (OIV) verilerine göre, 2017 küresel şarap üretimi, geçtiğimiz yıl 250 milyon hektolitre oldu. Kuraklıktan ve fırtınalardan oluşan bir dizi kötü hava koşulundan dolayı rekor bir düşüş yaşadığını belirtiliyor. OIV’ye göre 1957'den bu yana en düşük seviye.

AB genelinde yüzde 14,6'lık bir düşüş gerçekleşti.

İtalya şarap üretimi % 17, Fransa şarap üretimi % 19, İspanya şarap üretimi ise% 20 düştü.

Buna karşılık, dünyanın en büyük dördüncü üreticisi olan Amerika Birleşik Devletleri'nde, Avustralya’da, Arjantin’de, dünyanın en büyük yedinci şarap üreticisi haline gelen Çin’de üretim neredeyse sabit kaldı.

Küresel Şarap Tüketimi 2017 Yılında % 1,8 Arttı.

Dünta Şarap Tüketimi

Küresel şarap tüketimi, bir önceki yıla göre % 1,8 artmış görünüyor. Üretim düşerken tüketim artıyor. 2017 yılında küresel şarap tüketimi 243 milyon hektolitre olarak gerçekleşmiştir.

ABD, 32,6 milyon hektolitre ile dünyanın en büyük şarap tüketicisi konumunu korudu. Dünyanın en büyük ikinci şarap tüketicisi, 27 milyon hektolitre ile Fransa oldu.

Çin şarap tüketimi 17,9 milyon hektolitre ile % 3,5 artış gösterdi.

Küresel Şarap İhracatı 2017 Yılında % 3,8 Arttı.

Dünya Şarap İhracatı

Küresel şarap ihracatında İspanya % 20,5'lik pazar payıyla (hektolitre bazında) en fazla ihracat yapan ülke oldu.

Fransa ise 9.0 milyar Euro ciro ile küresel şarap ihracatının ciro lideri olma özelliğini sürdürüyor.

Toplamda, küresel şarap ihracatı 2017 yılında 107,9 milyon hektolitre ile bir önceki yıla göre % 3,8 büyüdü. Ciro bazında ise 30,4 milyar Euro fazla tüketim ile bir önceki yıla göre % 4,8 oranında büyüdü.

Dünyanın En Eski Bira Şişesi

Avustralya'nın en eski ticaret gemisi enkazının hikayesi ile dünyanın en eski bira şişesi hikayesi kesişiyor. Bu tarihin arkasındaki hikaye şöyle; 1796’da Kalküta, Hindistan'dan yola çıkan bir ticaret gemisinin hedefi genç koloni Avustralya. Bu tüccar gemisi, çay, seramik, pirinç, tütün ve 31.500 litre alkolden oluşan bir yük taşıyor. Ancak bu gemi, varış noktasına ulaşamıyor. 1797'de, Sydney’in doğusundaki Preservation Adası'nın yakınlarında batıyor. Bütün yolcular karaya çıktılar ancak Sydney’e uzak bir yerde mahsur kalıyorlar. On yedi denizci, yardım almak için 700 kilometre uzaktaki Sydney'e zorlu yürüyüş yapmak üzere yola çıkıyor ve sadece üçü hayatta kalıyor.

Dünyanın En Eski Bira Şişesi

Yaklaşık 200 yıl sonra 1977'de Preservation Adasının güney ucunda bir grup amatör dalgıç tarafından batık keşfedildi. 1990'larda batıktaki kalıntılar üzerinde çalışmalar başlıyor. Dalış ekipleri karaya, seramikler, deri ayakkabılar, toplar çıkardılar ancak en büyük hazine mühürlü cam şişeler oluyor. Bu şişelerin ilk analizinden dünyanın en eski şişelenmiş alkolü – birası olduğu anlaşılıyor. Dünyanın en eski bira şişesi, Launceston'daki Queen Victoria Müzesi ve Sanat Galerisi'nde koruma altına alınıyor.

Benzin İstasyonu Tarzında, Şarabınızı Doldurabilirsiniz: Market Şarap İstasyonu


Şarap Otomatı

Şişe şarap almak eski moda mı olacak? Sanmıyoruz ama Fransa’daki seçkin süpermarketlerde müşteriler artık benzin istasyonu tarzı pompalarla kendi getirdikleri kaplara, şaraplarını doldurabiliyorlar.

Market 1-3-5 litrelik boş bidon da satıyor. 5 çeşit genç şarap seçeneği var. Litre fiyatı 1,45 Euro.

Ucuz şarap kategorisinde bir fırsat olabilir ancak üst kalite şarap kategorisi için bir fırsat olamayacağı açık.

Bidon al, pompadan şarabını doldur, makbuzunu yazdır, kasada öde. Üstelik çevre dostu.

Şarap Prezervatifi

Şarap Prezervatifleri, şarabı saklamanıza yardımcı oluyor ve şişenin açık ağızı ile aynı hizada olduğundan şişeyi kavrayarak dökülmesini önlüyor. Şarap şişesi buzdolabına daha kolay sığıyor. “Wine Condom” % 99 şarap sızdırmalarını önleme taahhüdünde bulunuyor.

Şarap Prezervatifleri, şarabı saklamak için iyi bir çözüm. Şarap prezervatiflerinin, diğer prezervatifler gibi cebinizde veya cüzdanınızda kolaylıkla taşınabileceği belirtiliyor. Her yere götürülebiliyor!

Şarap severler için hoş ve eğlenceli bir hediye.

Güvenli şarap için….

Şarap Prezervatifi - Wine Condom

Bir Kitap: Her Yönüyle Şarap

Chardonnay’den Zinfandel’e, doğru şarabı seçmek için bilmeniz gereken her şey Barbara Nowak & Beverly Wichman Şarabın ne kadar karmaşık bir uzmanlık alanı olduğu hakkında az da olsa bir fikriniz vardır: Herkesin şarap şişelerindeki etiketi okuması veya iyi bir şarabı kokusundan hatta görüntüsünden anlaması beklenmez. Buna rağmen kırmızı şarabı beyaz şaraptan ayırmak da her zaman yeterli olmayabilir. Eşsiz bir rehber niteliğinde olan Her Yönüyle Şarap ile şarap dünyasını adım adım ve her bir üzümüne kadar fethedecek, sayısız lezzeti keşfedeceksiniz.

Her Yönüyle Şarap ile,

  • Bölgelere göre üzüm sınıflandırılmasını,

  • Tüm ayrıntılarıyla şarap üretimini,

  • Şarap uzmanları gibi konuşmayı,

  • Şarap etiketlerini anlayıp bölgelere göre çözümlemeyi,

  • Damak zevkinizi geliştirecek tadım tekniklerini uygulamayı,

  • Her duruma uygun olan şarabı seçmeyi,

  • Kendi şarap mahzeninizi oluşturup şarap depolamayı, öğreneceksiniz.

Her Yönüyle Şarap hem ilk kez şarap satın alacak olanların, hem de kendisini geliştirmek isteyen şarap severlerin başucu kitabı olabilir.

Yazar: Barbara Nowak, Beverly Wichman

Yayınevi :Arkadaş Yayıncılık - Her Yönüyle Dizisi

Fiyat: 21 TL

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page