top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

3 Dakika Bilgileri


3 Dakika Bilgileri

3.007 TL Vererek Bir Şişe Bira İçer misiniz?

Fullers, “Vintage Ale 1997 Rare”

İngiltere'nin önemli bira üreticisi Fullers, “Vintage Ale 1997 Rare” markalı birasını kendi çevrimiçi satış sitesinde 515 pounda ( yaklaşık 3.007 TL civarı ) satılıyor. Bir şişe 550 cl, üstelik hediye paketi yaptırmak isterseniz ilave 3 pound daha ödemeniz gerekiyor. 21 yıllık bir arpa birası ve alkol derecesi 8,5. Tüm aromalarını hissetmek için servis sıcaklığının 11-13 derecede olması, 72 saat dik ve hareketsiz durmasını sağladıktan sonra içilmesi tavsiye ediliyor. Tortuları hareketlendirmeden yavaş bir şekilde bardağa boşaltılması gerekiyor. Her şişe numaralandırıyor.

Stok azaldıkça fiyatı artıyor. Siz bu yazıyı okurken fiyatı artmış bile olabilir. Biraz pahalı sanki….

Çin-Amerika Ticaret Savaşları ve Şarap

Çin-Amerika Ticaret Savaşları Şaraba da Sıçradı.

Çin Ticaret Bakanlığı, misilleme olarak ABD ürünlerine yaklaşık 3 milyar dolarlık gümrük vergisi getirilmesi için hazırlıklara başladı. İlk aşamada aralarında şarabında içinde bulunduğu 120 ürünün ithalatına yüzde 15 gümrük vergisi getirilmesi planlanıyor. İkinci aşamada ise alüminyum hurda ve domuz eti dahil sekiz ürüne yüzde 25 vergi uygulanması öngörülüyor.

Beyaz Acı Yeşil Biber Şarabı İçmek İster misiniz? Kırmızı Acı Kırmızı Biber Şarabı da Olur…

Acı Yeşil Biber Şarabı - Green Chile Wine

New Mexico'daki Hatch kasabası, acı yeşil chiles biberleri ile ünlü. Hatch'in yaklaşık 45 dakikalık güneybatısında yer alan St. Clair Şaraphanesi bu yeşil biberden şarap yapıyor. Doğranmış acı yeşil biberler, fermantasyon sonrasında beyaz şarabın içine ekleniyor ve böylece Hatch Green Chiles Şarabı ortaya çıkıyor. Acı yeşil biberler şişelenmeden önce çıkarılıyor. Üstelik bu şarap yarı tatlı kategoride yer alıyor. Alkol derecesi 12. Şarap, açık yeşil bir renge sahip ve haliyle yeşil biber aromaları hakim olduğu belirtiliyor. Üreticinin kendi çevirimiçi satış sitesinde bu şarabı 11 USD.

Green Chiles Şarabı kadar popüler olmasa da aynı üreticinin Hatch Red Chiles şarabı da var. Üstelik bu acı kırmızı biber şarabı Fransız meşe fıçıda olgunlaştırılmış.

Bir İçki: Calvados – Elma Şarabı Brendisi

Calvados, Fransa'nın aşağı Normandiya bölgesinde Calvados ilinde üretilen bir elma brendisidir. Adını üretildiği yerden alır. Cider olarak da bilinen elma şarabının damıtılmasıyla elde edilir.

Calvadoslar her zaman bir karışımdır. Şişe üzerinde yazan tarih karışıma katılan en genç yaştaki brendinin tarihidir.

Şişe üstündeki kısaltmaların açıklaması aşağıdaki gibidir.

  • V.S. (Çok özel) : Meşe fıçılarda en az 2 yıl boyunca olgunlaşmıştır.

  • O ( Eski) : Meşe fıçılarda en az 3 yıl boyunca olgunlaşmıştır.

  • V.O. (Çok Eski) : Meşe fıçılarda en az 4 yıl boyunca olgunlaşmıştır.

  • X.O.( "Ekstra eski ): Meşe fıçılarda en az 6 yıl boyunca olgunlaşmıştır.

20 -30 yıllık Calvadoslar da nadirde olsa bulunmaktadır.

Normandiya, her biri farklı nitelikte elmalar üreten üç bölgeye ayrılmıştır.

  1. Appellation "Calvados"

  2. Appellation "Calvados Pays d’Auge"

  3. Appellation "Calvados Domfrontais"

Bir Film: Somm In The Bottle-2015

Somm in to the bottle

Serinin ikinci filminin konusu: Şarabın kendisi. Şarap ile ilgili 10 mini hikayenin bileşiminden oluşan tam bir şarap filmi. Şarap üreticileri, şarap satıcıları, şarap tüccarları-tedarikçiler, sommelierler, restoran sahipleri, şefler, şarap yapıcıları herkes ama herkes var. Şarap yarışmalarının bir anlamı var mı? Meşe fıçı kullanımı konusunda geleneksel şarap üreticileri ile 3. Kuşak genç şarap üreticileri arasında keskin tartışmalar da filmin konuları arasında. Küflü mahzenler, tozlu şişeler de cabası. Eğlenceli çok.

İmdb: 7,3

Yönetmen: Jason Wise

Film müziğinin bestecisi: Brian Carmody

Senaryo: Jason Wise, Christina Tucker

Yapımcılar: Jason Wise, Christina Tucker, Jackson Myers

Son Dakika Sürprizi: Filmin üçüncü serisinin çekimine başlanmış. SOMM Linkten takip edebilirsiniz.

Mileştii Mici - Moldova- Şarap Mahzeni

Dünyanın En Büyük Şarap Mahzeni

Mileştii Mici 3700 nüfuslu Moldova’nın küçük bir kasabası. Mileştii Mici, ülkenin başkenti olan Chişinau'ya sadece 18 km uzaklıkta bulunuyor. Moldova büyük bir şarap geleneğine sahip ülkelerden birisi. Şarap, ekonomisinin önemli bir ürünü. Mileştii Mici kasabasının kendi adı ile anılan şarap mahzeni, Dünyanın en büyük şarap mahzeni olarak Guinness rekorlar kitabına girdi. 1800’lü yılların başında taş ocağı olan mahzen, 1969 yılında renöve edilerek şarap mahzenine dönüştürülmüş. Bu şarap mahzeni ile ilgili veriler çok şaşırtıcı. Mahzenin uzunluğu 200 km, henüz 55 km’si kullanılıyor. Yerin 50 metre altında, en derin yeri 80 metre. 2 milyon şişe şarap muhafaza ediliyor. Mahzenin ortalama ısısı 12-14 derece. Mahzenin nem oranı % 85-90.

Mahzende bulunan en pahalı şarap 480 Euro. Mahzende bulunan tüm şarapların % 70'i kırmızı,% 20'si beyaz ve% 10'u tatlı şaraplardan oluşuyor. Mahzenin sokaklarına farklı şarap türlerinin isimleri verilmiş. Araç ile gezilecek büyüklükte. Mahzende çalışan görevliler mahzen içinde bisiklet ile ulaşım sağlıyor.

İstanbul Coctail Festivali- Kokteyl Festivali

Kokteyl Festivali İstanbul'da

İlki 21-22 Ekim’de düzenlenen Türkiye’nin ilk kokteyl festivali, 12-13 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşecek. Life Park’ta yapılacak etkinlik dünyanın birçok yerinden kokteyl ustalarını ve eğitmenleri ağırlayacak. Etkinlik 12 Mayıs Cumartesi saat 14:00’da başlayacak.

Bir kitap: Gerçek Probiyotik Beslenme

Bağırsak ikinci beynimiz!

Gerçek Probiyotik Beslenme

Sindirim sistemimiz ne kadar iyi çalışıyorsa o kadar sağlıklı, hatta o kadar mutluyuz aslında. Sağlıksız gıdalar, beslenme hataları, stres ve çevresel faktörler gibi pek çok etken sindirim sistemimizi zayıf düşürüp hastalıklara davetiye çıkarıyor. Peki, ne yapmalıyız? Sindirimi iyileştirmenin ve bağışıklığı güçlendirmenin yolu probiyotik gıdalardan geçiyor… Ama probiyotik gıdalar için market raflarına koşmanıza gerek yok. En kolay ve en sağlıklı yöntem yediklerinizi mayalandırarak gerçek probiyotik gıdalara dönüştürmek! Hem de kendi mutfağınızda. Sebzelerden meyvelere, bakliyattan kuruyemişlere fermente süper gıdalar… Mevsimine göre hem sağlıklı hem lezzetli sindirim dostu turşular… İpek Kuşçu Gerçek Probiyotik Beslenme'de, Anadolu'da binlerce yıldır uygulanan geleneksel yöntemi yeniden canlandırıyor ve kahvaltıdan atıştırmalıklara kadar pek çok tarifle sofralarınızı şifalandırıyor.

Yazar: İpek Kuşçu

Yayınevi :Doğan Kitap

Fiyatı : 22,62 TL

97 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page