top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

Gürcistan’da 8000 Yıllık En Eski Şarap Üretimi Kanıtları Bulundu


şarap, Gürcistan, arkeoloji

Gürcistan’daki 8.000 yıllık bir yerleşimde sürdürülen kazılarda, şimdiye kadar bilinen en eski şarap üretiminin yapıldığına dair ikna edici kanıtlar elde edildi.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’in 32 kilometre güneyinde yer alan Gadachrili Gora yerleşiminde 8000 yıl önce yaşayan tarımcıların, şimdiye kadar bilinen en eski şarap üretimini gerçekleştirdikleri belirlendi. meyve betimlemeleriyle süslenmiş kaba çanak çömleklerine ve yerleşimdeki polenlere yapılan analizler, bir zamanlar buranın üzüm asmalarıyla kaplı olduğunu gösteriyor.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre arkeologlar, 8000 yıl önce bölgede yetiştirilen tüm bu üzümlerin ne amaçla kullanıldığını kesin olarak tespit etti. Gadachrili Gora’da ve yakınlardaki başka bir yerleşimde yaşayan insanlar, hala taş ve kemik aletlere bağlı yaşadıkları MÖ 6000 yıllarında bilinen en eski şarap üreticileriydi. (Alkolle Olan 9.000 Yıllık Gönül Bağımız)

arkeoloji, kazı alanı, Gürcistan, şarap

Yerleşimdeki 8000 yıllık yuvarlak planlı evleri kazan arkeologlar, evlerin tabanlarına gömülmüş ve dipleri yuvarlatılmış büyük kaplara ait parçalar buldu. 1960’lı yıllarda kısmen kazılan ve Gadachrili Gora’ya yaklaşık 1,5 kilometre uzakta bulunan başka bir yerleşim Shulaveri Gora’da da buna benzer örnekler bulunmuştu.

Pensilvanya Üniversitesi’nden arkeolog Patrick Mcgovern tarafından yapılan analizlerle, her iki yerleşimdeki çanak parçalarında da şarabın bir kanıtı olarak tartarik asit bulundu.

Yazının devamı için arkeofili

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page