top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

3 Dakika Bilgileri


Grand Cordon Stellar - Uzay Şampanyası

Uzay Yolculukları İçin Şampanya

Fransızların önemli Şampanya firmalarından G.H. Mummu, sıfır yerçekimi koşullarında tüketilmesi için uzay şampanyası projesi üzerinde çalışıyor. Projenin adı, Grand Cordon Stellar.

Bu proje için G.H. Mummu firması, uzay tasarım uzmanlarından oluşan Spade ajansı ile çalışıyor. Proje üçüncü yılında, ilk ürün üretildi ve uzayda ilk denememesi yapıldı. 2018 Eylül ayında projenin resmi basın açıklaması yapılacak.

G.H.Mumm’un mahzen ustası Didier Mariotti’ye göre, şampanyanın yeni ve benzersiz bir tat özelliği var. Kullanılan gaz, sıfır yer çekimi koşullarına uygun benzersiz bir özellik taşıyor. Ayrıca şeffaf şişe tasarımının da benzersiz bir mühendislik ve tasarım harikası olduğunu belirtiyor. Mariotti’ye göre her yönüyle benzersiz bir ürün var karşımızda.

Spade'nin kurucusu Octave de Gaulle, projenin asıl zorluğunun, şampanyanın sıfır yerçekimine maruz kaldığında, şişeden dışarı çıkması olduğunu belirtiyor. Gaulle, sıfır yerçekimini çözülecek bir problem olarak görmek yerine, ona bir tasarım olanağı olarak baktıklarını belirtiyor. Şişenin tasarımını, uzay yolculuğu tasarımcılarından çok, mühendisler tarafından şekillendirildiğinin de altını çiziyor.

Grand Cordon Stellar - Uzay Şampanyası

Grand Cordon Stellar projesinin her aşaması özel ve benzersiz tasarımdan oluşuyor. Şeffaf cam şişe, şişenin tüm mekaniği, şampanyanın gazı, mantarı çevreleyecek halka, şampanyanın şişeden çıktıktan sonra tekrar toplandığı hafifçe içbükey ve sadece beş santimetre çapında olan cam kadeh, her şey ama her şey benzersiz ve projeye özel tasarlanmış durumda.

G.H. Mumm firmasının Grand Cordon Stellar projesinde ürettiği uzay şampanyası, Novespace* tarafından düzenlenen sıfır yerçekimli uçuşlarda konuklara sunulacak. Projenin ajansları, geleceğin uzay misyonları ve ticari uzay uçuşlarında ikram edilmesi için ilgili kurumlar ile görüştüklerini belirtiyor.

*Avrupa Uzay Ajansı'na bağlı çalışan Fransız ve Alman bilim adamları Novespace adlı yerçekimsiz ortam projesi kapsamında parabolik uçuş yapan uçaklar ile uzaya çıkmadan uzay deneyleri yürütüyor.

G.H. Mumm, uzay şampanyası için üç yıldır çalışırken, bu yılın başlarında, uzay mühendisi Dr. Jason Held, uzay birası için çalışmaya başladığını açıkladı. Uzay birası projesi: 4 Pines Stout

Vostok Uzay Birası - 4 Pines Stout

Sıfır yerçekimine meydan okumak için yakıt tanklarından modifiye edilmiş tokbir şişe tasarımıyla başlamış uzay birası çalışması. Şişe siyah alüminyumdan yapılmış.

Jason Held'ın şişenin, “küçük bir uzay aracı yakıt deposuna” çok benzediği belirtiyor. Uzay birası için “Vostok Uzay Birası” adında bir şirket kurulmuş durumda. Bira markasının adı “4 Pines Stout” olarak belirlenmiş. Dr. Jason Held, prototipi test etmenin son aşamalarında olduklarını belirtiliyor.

“Vostok  Space  Beer - 4 Pines Stout”

Vostok ortaklarından Jaron Mitchell, yüksek irtifada yiyecek ve içeceklerin tadının farklılaştığını, bu yüzden uzay birasını bu düşünceyle tasarladıklarını ve birayı sıfırdan yeniden hayal etmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Gelecek nesiller, dünyadan başka galaksilere taşınırken, yapacakları oldukça uzun uzay yolculukları aşamasında sıkılmayacakları gibi şarap ve birasız da kalmayacaklar anlaşılan…

3 Dakika Bilgileri

Whatsapp üzerinden bilgi alabileceğiniz bir mikro blog. Takip etmek için: 0541 510 85 00 nolu telefon numarasını kaydet, Whatsapp’tan “bende isterim” mesajı yolla

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page