top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

3 Dakika Bilgileri 🍬 İyi Bayramlar


2018 Yazının Yeni Trendi; Pembe Cin

Yüzlerce yıllık pembe popülaritesi, pembe cin ile devam ediyor. Küçük yerel üreticilerden, büyük dünya markalara kadar birçok üretici, pembe cin üretimine başlamış görünüyor. 2018 yılı yaz ayları başlarken üç farklı pembe cin markasını sizin için derledik.

Greenall’s Wild Berry -Pembe Cin

Greenall’s Wild Berry – 70 cl, 37.5 Alkol

İngiltere’nin en eski cin üreticilerinden biri olan Greenall’ın orijinal cin tarifi, 250 yıl önce yaratmış. Pembe cinde bu tarifin ürünü. Greenall’s Wild Berry, rengini ve lezzetini, sulu İngiliz böğürtleninden ve ahududunun harmanlanmış karışımından alıyor. Gin Masters Awards'da markanın pembe versiyonunun altın madalya kazandığını da ayrıca belirtmeliyiz.

Gin Lane 1751 -  Victoria Pink Gin - Pembe cin

Gin Lane 1751 - Victoria Pink Gin - 70 cl, % 40 Alkol

Bu cin, tadını, aromasını ve rengini, ardıç, orris( bir tür susam ) kökü, Seville portakalı, melek otu, Sicilya limonu, yıldız anason, Çin tarçını kabuğu ve kişniş tohumu gibi doğal ürünlerin harmanlanmış karışımından alıyor. Kokteyllerde olduğu kadar, sek olarak da içilebilen orta tatlı bir cin. Her şişe, küçük partiler halinde el etiketleniyor ve tek tek numaralandırılıyor.

Eden Mill Love Gin - Pembe Cin

Eden Mill Love Gin – 50 cl, 42 Alkol

Eden Mill, İskoçların bölgesel bir alkollü içki üreticisi. Tüm markaları için bulunduğu bölgenin ürünlerini kullanmaya odaklı “tek bölge” üreticisi. Love Gin’in pembesi ve tatlılığı, Eden Mill, çileklerden geliyor. Ayrıca hibiscus (ebegümeci) ve kokulu gül yaprağı gibi bitkileri de içeriyor.

Evde Yapabileceğiniz Fermente İçecekler: Kombucha

Kombucha, ilaç olarak kullanılan fermente edilmiş 2000 yıllık bir çay içeceğidir. Bakteri ve mayalardan oluşan simbiyotik bir yaşam formu olan scoby ile demlenmiş, şekerli çay karışımının fermantasyonu ile yapılmaktadır. Doğu Asya'da ortaya çıkmış, Avrupa'ya 19.yüzyılın başlarında Rusya üzerinden ulaşmıştır.

Gerekli Malzemeler

3 litre temiz kaynatılıp soğutulmuş su

Kombucha kültürü (scoby)

1.5 su bardağı beyaz toz şeker veya esmer şeker

6 çay kaşığı dolusu ya da 7-8 demlik poşet siyah veya yeşil çay

Kombucha

Yapılışı

3 litre içme suyu (şebeke suyu önerilmez) çelik bir tencerede kaynatılır. Kaynadıktan sonra soğuma evresinde iken çay (demleme bezi içine 6 yemek kaşığı çay veya 7-8 demlik poşet çay) eklenir. 15 dakika demlemeye bırakılır. Oldukça koyu bir çay olması tercih nedenidir. 15 dakika sonra çaylar, deterjan kalıntısı olmadığından emin olduğunuz temiz bir silikon ya da metal kaşıkla alınır. 1,5 bardak ( 300 gr ) şeker ilave edilerek karıştırılır. Şeker tam eridikten sonra çay soğumaya bırakılır. Soğutularak oda sıcaklığına gelmiş bu çay fermente edilecek kavanoza dökülür. Kombucha kültürü (scoby) hafifçe soğuk ya da ılık suda yıkanarak kavanozda ki çayın üzerine bırakılır. Ağzı, hava alacak bir bez ile kapatılarak lastik geçirilir. Fermantasyon süresince doğrudan güneş görmeyen, ancak aydınlık ve sessiz bir ortamda, 20-30 C sıcaklıkta (tercihen 22 C ortalama sıcaklıkta) sarsılmadan bekletilir.

Bekleme süresi

Kombucha, 5-6.gün sonunda üzüm şırası tadına, 8-9.gün sonunda bira veya şampanya tadına, 10-14. gün sonunda ise elma sirkesi tadına gelir. “3 dakika bilgileri” olarak önerimiz 12 gün fermente etmeniz yönündedir.

Tercih ettiğiniz fermente süresi bittiğinde, kombuchayı tülbent ile süzerek küçük şişe veya kavanozlara aktarabilirsiniz. Bu aşamadan sonra fermantasyonun devam etmemesi (veya çok yavaşlatılması) için buzdolabında saklanmalıdır. Sevdiğiniz mevsim meyvelerini içine atarak kombuchayı zenginleştirebilirsiniz. Çilek, zencefil ve hurmanın oldukça başarılı olduğunu belirtmeliyiz. Soğuduktan sonra içmeye başlayabilirsiniz.

Cork-tree - Şarap Mantarı - Mantar meşesi

Şarap Mantarı

Şarap mantarları, mantar meşesi denilen bir ağaçtan elde ediliyor. Mantar meşesi dikildikten 25 yıl sonra kabuğunun çapı 80 cm’yi geçtiğinde, bu kabuk soyuluyor. Bu ilk kabuk, şarap mantarı yapımına uygun olmadığı için kullanılamıyor. İkinci kabuk oluşumu için 10 yıl daha bekleniyor. İkinci kabuğun hasat edilmesi ile şarap mantarı üretimi başlamış oluyor. Şarap mantarı işine girecekseniz 30 - 35 yıl beklemeniz gerekecek gibi görünüyor. Portekiz’in, dünya mantar üretimin % 60’ını, İspanya’nın ise % 30’unu karşıladığını belirtmemiz lazım.

Mutlu ve Huzurlu Bayramlar

3 Dakika Bilgileri

Whatsapp’tan takip etmek için: 0541 510 85 00 nolu telefon numarayı kaydet, “bende isterim” mesajı yolla

334 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page