top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

3 Dakika Bilgileri


3 Dakika Bilgileri

Sanal Kokteyl Cihazı: Cep Telefonundan Ayarla, İstediğin İçeceği İç. Sandıra, Kandıra, Sanal, Sanal!

Akıllı telefonunuzu kullanarak içeceğinizin lezzetini değiştirmenizi sağlayan bir 'sanal kokteyl' cihazı Singapur Ulusal Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirildi. 'Vocktail' adındaki bu cihaz ile bir bardak suyu bir Mojitoya veya bir kadeh şaraba çevirmeniz mümkün. Bu teknoloji görme, koku ve tat duyularınızı kandırarak belirli bir lezzeti yaşamanızı sağlıyor.

Sanal Kokteyl Cihazı, Sanal Şarap

Koku: cihaz mikro hava pompalarına bağlı üç koku kartuşu barındırıyor. Bu koku kartuşlarını akıllı telefonunuza indireceğiniz bir uygulama ile yönetebiliyorsunuz. İçeceğin lezzetini ve algılayışınızı kandıran koku moleküllerini bu yolla değiştirebiliyorsunuz.

Tat: Kadehin kenarında, tat duyularınızı uyarmak için dilinize elektrik titreşimleri yollayan iki elektrot şeridi var. 180 mikroamperlik bir titreşim ekşi bir tadı taklit ederken, 80 mikroamperlik bir titreşim acıyı, 40 mikroamperlik bir titreşim tuzlu tadı taklit ediyor.

Renk: Vocktail kadehinin tabanında bir LED ışık sistemi var. Bu sistem, beyni içeceğiniz içkinin rengine dönüşerek kandırıyor. Kırmızı şarap içmek istediğinizde akıllı telefonunuzu kullanarak bu LED ışık sistemini kırmızıya, limonata içmek istediğinizde sarıya dönüştürebiliyorsunuz.

İspanya, 2017 Yılı İhracat Verilerine Göre Dünyanın En Büyük Şarap İhracatçısı Olan İtalya’nın Önüne Geçti.

İspanya Sarapları

İspanya Şarap Piyasası Gözlemevi tarafından yayınlanan verilere göre, dünya ihracatında ki 22,8 milyon hektolitre satışıyla İspanya, dünyanın kırmızı şarap ihracatına öncülük ediyor.

İspanya’yı ana rakipleri İtalya (21 milyon hektolitre) ve Fransa (15 milyon hektolitre) ile takip ediyor.

Kırmızı şarap özelinde durum İspanya lehine görünüyor. Ancak, ülke dışına çıkan tüm şaraplar için, İspanya gelirlerini yalnızca 2.850 milyon Euro'ya çıkarabildi. Tüm şaraplar için Fransa’da bu rakam 9,000 milyon Euro. İtalya’da 6,000 milyon Euro.

Bunun nedeni, İspanya'nın ihracat birim fiyatının litre başına 1,25 Euro ile çok düşük fiyatlı olmasından kaynaklanıyor. Fransa'nın ihracat birim fiyatı litre başına 6 Euro. İtalya'nın ihracat birim fiyatı litre başına 2.78 Euro.

Diğer ülkelerden örnek vermek gerekirse ihracat birim fiyatı litre başına Güney Afrika şaraplarında 1,23 Euro, Avusturalya şaraplarında 3,1 Euro, Şili şaraplarında 1,89 Euro.

Vegan Bir Bira, Vegan Bir Şarap.

Vejetaryenler tüm dünyada hayvansal maddelerden arınmış yeni yiyecek ve içecek arayışlarını sürdürürken, üreticilerde gelişen bu piyasaya duyarsız kalmıyorlar. Vegan ürünler pazarında alkollü bir bira veya bir şişe vegan şarap neden eksik olsun ki?

İngiltere'de ki düşük kalorili alkollü içecek şirketi Skinny Brands, Skinny Lager adında yeni vegan dostu, glütensiz bir birayı piyasaya sürdü. Her 330 ml'lik şişede sadece 89 kalori ve % 4'lük alkol bulunuyor. Skinny Lager’ın, düşük kalorili alkol ihtiyacını karşılamak ve üretim prosesinde hiçbir hayvansal ajan kullanmayarak veganlar için özel olarak geliştirildiği belirtiliyor.

Biranın yanı sıra vegan şarapta gelişme trendinde. Popüler İngiliz süpermarketi The Co-op, 2018 yılı sonuna kadar üreticiler ile işbirliği içinde yüzlerce yeni vegan şarap ürettireceğini belirtiyor. Vegan alkollü içecek pazarı gelişecek gibi görünüyor.

Peki ülkemizde vegan bir bira var mı? Bildiğim kadar ile vegan bira yok. Ancak ülkemizde bildiğim kadarı ile vegan dostu bir şarap üreticisi var. Arcadia Vineyards

Arcadia Vineyards yetkililerinin ifadeleri şöyle ”Arcadia Şarapları’nın hiçbirinde hayvansal ya da herhangi diğer durultma ajanı kullanılmamaktadır. Şaraplarımızda inceltme yapılmamakta, durultması doğal çökelme aracılığıyla yapılmaktadır. 2009 ve 2010 rekolteli ürünlerimizde inceltme yapılmadığı gibi filtreleme de yapılmamıştır. 2011 rekolteli ürünlerimizde ise kısıtlı filtrasyon uygulanmıştır. Bu işlemde de hayvansal hiçbir ajan kullanılmamaktadır. Vejetaryen şarap severler şaraplarımızı gönül rahatlığıyla, keyifle tüketebilirler.

Bilgi :Türkiye’nin ikinci yüzde yüz vegan festivali 20-23 Nisan tarihlerinde "Didim VegFest " adıyla Didim'de düzenleniyor. Detaylar için aşağıdaki iletişim bilgilerini takip edebilirsiniz.

Mail : info@didimvegfest.com

Telefon : 0 256 811 62 54

Vinebox, Her Ay Abonelerine 100 Ml Cam Tüplerde Üst Kalite Tadım İçin Şarabı Sunuyor.

Vinebox firması yeni bir deneyim sunuyor. Abonelerine her ay özel bir kutuda, özel tasarlanmış cam tüpler içinde 100 ml'lik üç ayrı şarap sunuyor. Abonelik ücreti ayda 35 dolar. Kimi dönem kampanya ile 28 dolara bile düşüyor. Bu şaraplar, Fransa, İspanya

Vinebox, Şarap tadım numunesi

ve İtalya’nın yüksek kaliteli, görece pahalı ve dünyaca ünlü bağlarından geliyor.

Ana fikir esasen şöyle; Yüksek kaliteli şaraplar, genellikle bir servete mal oluyor ve sadece şişe olarak satılıyor. Müşteri bu şaraptan hoşlanmaması durumunda bu hoşlanmama deneyimi için çok yüksek bir bedel ödemiş oluyor. Vinebox, abonelerine neyi sevdiklerini öğrenebilmeleri için en iyi şaraplardan bazılarını uygun fiyata tadabilme fırsatı sunuyor.

Vinebox, yüksek kaliteli bu şarapların bir şişeden doğrudan dökülüyormuş gibi aynı tadı ve kaliteyi koruyarak abonelerine ulaştırmayı garanti ediyor.

Vinebox, tüplerinde şarap üç yıla kadar dayanabiliyor.

Başka bir bakış : Şarap üreticilerinin tadım numuneleri böyle tüplerde yapması onlara ciddi bir ekonomi yaratabilir mi?

Beyaz Şarap Emojisi Neden Yok? İşte Change.org Kampanyası

Dünyanın bütün beyaz şarap severleri birleşin. Kampanya haklı ve yerinde. Tüm beyaz şarap severleri bu kampanyayı imzalamaya çağırıyoruz.


Beyaz Şarap Emojisi

Amy Bell’in başlattığı kampanyada destekçilerine şöyle sesleniyor. “Seçenek olarak beyaz şarap emojisi bir gereksinim. Kırmızı şarap kadehinin yanında neden bir beyaz şarap kadehi yok. Şampanya şişesi, flüt şampanya kadehi, büyük bira bardağı, hatta ikili bira bardağı bile var. Dört çeşit ekmek var ama beyaz şarap emojisi yok” diyerek isyan ediyor. Üstelik gıda ve yiyecek emojileri bölümünde beş adet boş yer varken. Tüm beyaz şarap severleri kampanyasına destek vermeye çağırıyor ve "şerefe" diyerek kampanyasını da bitiriyor.

3 Dakika Bilgileri olarak bu kampanyayı 248. imzalayan olduk. Amy Bell, kampanya hedefini 500 kişi olarak belirlemiş. 252 kişiye ihtiyaç var. Haydi, beyaz şarap severler…

Kampanya katılımı için tıkla

change.org beyaz şarap emoji kampanyası

Dünyanın En Büyük Şarap Şişesi

Dünyanın en büyük şarap şişesi

Collio İtalya’nın küçük bir şarap kasabası. Collio, Slovenya sınırına yakın ve İtalya’nın Trieste şehrine 50 km uzaklıkta bulunuyor. Bu küçük kasaba dünyanın en büyük şarap şişesi ile Guinness rekorlar kitabına girdi. Bu şarap şişesi 2,6 metre yüksekliğinde, 80 cm çapında. İçerisinde 510 litre şarap bulunuyor. Şişenin içindeki şarap Friuli-Venezia Giulia Bölgesi’nin önde gelen 30 şarap üreticisinin desteğiyle doldurulmuş. Bölge Collio Rosso adıyla kırmızı şarap üretimi yapsa da Friulano (Sauvignon Vert) adıyla bilinen beyaz üzümden yapılan şarapları ile ünlü. Bu dev şişe Friulano üzümünden yapılan beyaz bir şarabı ile doldurulmuş. Şişenin tasarımı Monfalconeli sanatçı Aldo Bressanutti’yi ait.

Avrupa’da Cider Hızla Yayılıyor.

Cider, Yeni ambalaj, Biranın yeni rakibi

Bir elma şarabı olarak bilinen cider 1.25 litrelik ambalajlarda Avrupa’nın birçok marketinde 3,25 Euro civarında satılıyor. Alkol derecesi % 8

“Küçük şişko kuzu” denilen meşrubat görünümlü bu ciderın, elma, armut, zencefil, dut, çilekli, limon ve tropikal olarak birçok çeşitleri bulunuyor.

Bu cider konsepti, bira üreticilerinin yeni derdi olmaya aday gibi görünüyor.

Bir Film: A Year The Champange - 2014

Film tam bir şampanya masalı. Şampanya bölgesi, Şampanyalılar ve şampanya hakkında her şey filmin konusu. Üreticilerden Gosset ve Bollinger'ın ünlü evlerinden kesitlerin yanı sıra, 6 butik şampanya üreticisinin 2012 bağ bozumu sürecini izleyebilirsiniz. Günün her saatinin içkisi, dansın, eğlencenin vazgeçilmezi, önemli günlerin ve kutlamaların baş konuğu, baştan çıkarıcı Şampanya ile ilgili çok şey öğrenebileceğiniz bir film.

A Year The Champange

İmdb: 6,5

Yönetmen: David Kennard

Senaryo: David Kennard

Oyuncular: Martine Saunier

Yapımcılar: Martine Saunier, David Kennard, Jamie LeJeune, James Kennard

Fransız şarap dergisi Terre de Vins’in film hakkında kısa ve öz bir yorum yapmış “90 dakikalık saf mutluluk”

45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page