top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

3 Dakika Bilgileri


3 Dakika Bilgileri

Genel Bir Bakış - Cider Nedir?

Apple Cider- Elma Şarabı

Cider namı diğer elma şarabı, elma suyunun fermantasyonu ile elde edilen alkollü içecek olarak tanımlanabilir. Elma şarabı ile cider arasındaki en önemli fark fermentasyon süreleri ve buna bağlı değişen alkol miktarıdır. Elma şarabı 8-10 haftalık fermentasyon süreci sonunda 8-9% alkol oranına sahip olur. Cider ise 3 haftalık fermantasyon sonunda 2-6 % lik bir alkol oranına sahiptir.

Cider, elma ile anılsa da cider’a konu olan teknik ile armut başta olmak kaydıyla, zencefilli, balkabaklı, bal karışımlı ve içine biraz şeker eklenerek şampanya yöntemine benzer bir yöntemle de hafif gazlı ciderlar yapılmaktadır. Biraya yakın bir soğuklukta içilen bu içkiye buz atmak oldukça yaygındır.

Dünya ölçeğinde cider denemese de bira ile rekabet edebilmesi için üzüm bazlı düşük alkollü (7-9 derece) cider benzeri hafif gazlı şaraplar yaygın bir şekilde üretilmektedir.

“Blake’s Hard Cider” adındaki üreticinin en iyi 10 cider seçkisini sizler ile paylaşıyoruz.

Bir İçki : “Aquavit” İçkisinin Sıra Dışı Öyküsü

Aquavit, İskandinavya' nın milli içkisi sayılan ve patatesten damıtılıp çeşitli otlarla tatlandırılan alkollü bir içkidir.(Yasaklı Vikipedi VPN ile)

Latince: “yaşam suyu” anlamına gelen aquavit en az %37,5 olmak kaydıyla % 40-45 alkol içermektedir

Aquavit’in kısa tanımı bu şekilde ancak çarpıcı bir öyküsü var. Aquavit 1800’ lü yıllarda meşe fıçı içinde güney yarım küreye gemilerle taşınarak ticareti yapılmaya başlanmıştır. Bu ticareti yapan Norveç’li bir tüccarın, Avusturalya limanına geldiğinde ölmesi üzerine, fıçılar içinde ki aquavitlerin ne olacağı konusunda bir tartışma yaşanmış ancak sonrasında mirasçılarına iletmek için geri Norveç’e yollanmıştır. Norveç’e geldiğinde fıçılardaki aquavitin eşsiz bir lezzete sahip olduğu anlaşılmıştır. Aquavit’in bu eşsiz lezzete nasıl ulaştığını anlamaya çalışan üreticiler üç tespitte bulunmuş.

  1. Ekvatoru iki kez geçmesinin

  2. Meşe fıçılardaki aquavitlerin deniz dalgaların etkisi ile sürekli ve yavaş bir salınım ile sallanmasının

  3. Yolculuk sırasında yaşanan ısı değişikliklerinin aquavitin benzersiz lezzetine ulaştığına katkı yaptığını düşünmüşler.

Bu aşamalar artık üretim sürecinin bir parçası olarak tanımlandığı için aquavit’ler özel kurulmuş gemicilik şirketleri aracılığı ile iki kez ekvatoru geçiyor ve İskandinav ülkelerine geri getiriliyor. Aquavit şişelerinin üzerinde onu taşıyan geminin adını ve gidiş-dönüşte ekvatoru geçtiği günün tarihlerini bulabilirsiniz.

İskandinav ülkelerinde soğutulmuş küçük bardaklarda ve genellikle sek olarak servis edilmektedir.

Dünyanın En Eski Şarabı

Dünyanın En Eski Şarabı

Almanya’da Pfalz Tarihi Müzesi’nde sergilenen içki, şu an bilinen en eski bağbozumu şarabı. Bu,M.S. 350 yıllarına ait olan bir şarap şişesine konulmuş beyaz bir şarap. Yapımından bu yana yaklaşık 1650 yıl geçen şarap hala sıvı halde. Şarap balmumu kullanılarak korunmuş.

Şarap, 1867 yılında Almanya’nın Speyer bölgesinde, Romalı bir asilin yanında gömülü olarak bulunuyor. Romen camından yapılma şişenin iki minyatür yunus kulpu bulunuyor. 1,5 litrelik bir şişe olduğunu da belirtelim.

Ünlü Alman İmparator Kaiser’in, kimyacıları tarafından Birinci Dünya Savaşı sırasında analiz ediliyor. Uzunca bir zamandır tekrar açılarak analiz edilmesi gerektiği tartışılıyor. Konuyla ilgili, müze sorumlusu Ludger Tekampe, “Hala sıvı olan şarabın, havadan zarar görerek etkilenip etkilenmeyeceğinden emin değiliz. Bazı bilim adamları şarabın tekrar bir teste tabi tutulması gerektiğini düşünüyor fakat biz aynı düşüncede değiliz. Tadilat sırasında şişeyi iki elimle tuttum ve tek kelimeyle harikaydı.”

Bu tartışma yılların bitmez tükenmez tartışmasıdır. Tekrar açılmasına ve analiz edilmesine izin verileceğini sanmıyoruz. Biz bu tartışma da açıldığında büyünün kaybolacağına inananlardanız. Açılmadan bu haliyle gelecek nesillere aktarılması gerektiğini düşünüyoruz.

Komşularımız Ne Kadar Şarap Üretiyor?

2014 yılı Food and Agriculture Organization - Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO ) verilerine göre ülkemizin komşularının nüfus ve şarap üretim verileri aşağıdaki gibidir.

Komşularımız Ne Kadar Şarap Üretiyor?

Nüfus 10.816. 286 - Yunanistan – Şarap üretimi 334.300.000 Litre

Nüfus 7.305.888 - Bulgaristan - Şarap üretimi 130.500.000 Litre

Nüfus 3.719.247 – Gürcistan – Şarap Üretimi 108.600.000 Litre

Nüfus 80.810.525 – Türkiye – Şarap Üretim 44.707.000 Litre

Nüfus 2.969.081 – Ermenistan – Şarap Üretimi 6.174.000 Litre

Nüfus 9760.258 – Azerbaycan/Nahcıvan –Şarap Üretimi 9.512. 000 Litre

Nüfus 22.399.254 – Suriye – Şarap Üretimi 70.000 Litre

İran: 1979 yılındaki İslam Devriminden önce 300 şarap üreticisi bulunmakta idi. İslam devriminden sonra üretilmesi ve tüketilmesi yasaklanmasına rağmen şarap üretimi ve tüketimi evlerde gizli olarak devam etmektedir.

Irak: Savaş nedeni ile veri bulunamamıştır.

İstanbul’un Açık Alkollü İçki Satan Mekan Sayısı Nedir?

Açık Alkollü İçki Satan Mekanlar: Alkollü içkinin açılarak servis edildiği restoranlar, cafeler, barlar, oteller vb. anlamına gelmektedir.


  1. İstanbul - Tüm İlçeler – Açık alkollü içki satan mekanlar - Faal olanlar 1619 mekan

  2. İstanbul - Tüm İlçeler – Açık alkollü içki satan mekanlar - Faal fakat 2018 yılı SUİ (Süre Uzatım İzni) bedeli ödenmeyenler 2721 mekan

  3. İstanbul - Tüm İlçeler – Açık alkollü içki satan mekanlar-Onay bekleyenler 10 mekan

GKGM (Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü) 15 Mart 2018, saat 22.24 de yapılan taraması sonucuna göre İstanbul’da GKGM izinli 4.350 açık alkollü içki satan mekan var.

GKGM izni belgesi olmadan açık alkollü içki satan mekânlar ile ilgili 3 tahmin var.

  1. İzinli mekan sayısının yarısından az da izinsiz mekan var. Yani 2000- 2250 civarında izni olmadığı halde alkol satan mekan var. Bu durumda izinli ve izinsiz mekan sayısı yaklaşık 6350-7600 civarında

  2. İzinli mekanlar kadar da izinsiz mekan var. Yani 4000-4500 civarında izni olmadığı halde alkol satan mekan var. Bu durumda izinli ve izinsiz mekan sayısı yaklaşık 8700-9000 civarında

  3. İzinli mekan sayısının 3 katı izinsiz mekan var. Yani 13.000 civarında izni olmadığı halde alkol satan mekan var. Bu durumda izinli ve izinsiz mekan sayısı yaklaşık 17.500 civarında

Sizin tahmininiz hangisi?

Hangi aralıklar ile güncellendiği bilinememekle birlikte veriler GKGM (Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü) eski adı TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) verileridir.

Zinfandel Üzümü
Türkiye’nin Az Bilinen Üzümleri Zinfandel

Zinfandel Avrupa kökenli olan kırmızı bir üzümdür. İtalya'daki adı Primitivo'dur. Yeni dünya şaraplarının önemli bir figürü olan Kaliforniya Bölgesi ile anılmaktadır artık. Zinfandel, taneni yüksek, gövdeli, yoğun meyve aromalarının hakim olduğu şaraplar demektir. Bir başka özelliği de görece olarak diğer kırmızı şaraplardan daha yüksek alkollü olmasıdır. Bu güçlü üzümden ülkemizde de bilinen “White Zinfandel” olarak adlandırılan roseler de yapılaması, onun çok yönlü bir üzüm olduğunun göstergesidir. Zinfandel üzümünü kullanan başlıca üretici ve markaları aşağıdaki gibidir.

Chateau Nuzun: Zinfandel-Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah Rose

Karnas Vineyards : Zinfandel

Karnas Vineyards : Zinfandel Rose

Kayra Vintage: Zinfandel

Amadeus : Zinfandel

Amadeus : Zinfandel Rose

Bir Kitap: Evde Bira Yapımı


Evde Bira Yapımı

Siz de evde kendi biranızı yapmak ister misiniz? Kulağa hoş geliyor, değil mi? İmkânsız değil. Bu kitabı okuyarak pratik bir şekilde bira yapımının püf noktalarını keşfedebilirsiniz. Dünyada oldukça yaygın olan ev biracılığı ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlayan bir hobi. Elinizdeki çalışma ülkemizdeki ev biracılığı üzerine yazılmış ilk kitap. Evde Bira Yapımı, yapım yöntemleri, bira türleri, hammaddeler ve malzemeler üzerine tatmin edici bilgiler ve açıklamalar içermekte. Malt yapımından şişelemeye kadar tüm süreçler detaylıca anlatılıyor. Eser, bir başlangıç kitabı olmasının ötesinde yeni bilinmeye başlanan bu alanda doğru ve sağlıklı bilgiler sunarak ilk kez bira yapacaklara yardımcı olmayı hedeflemekte.

Yazar: Sertaç Akar

Yayınevi : Yitik Ülke Yayınları

Fiyat : 18 TL

İçinden Şarap Geçen Şarkı : Eflatun / Şarap


Eflatun - Şarap

Sanatçı: Eflatun

Albüm: Cennette Bir Akşamüstü

Şarkı : Şarap

Gökyüzünü kaybetmiş bir kuş gibi Üzgün yorgun ve de kırgınım hayata İğne atsan yere düşmez tenhaların var kalbimde Aynadaki hatta sudaki aksin bile kayıp Biz seninle bir salkımın iki aşık üzümüyken

Başka şişelerden şarap olmuşuz Başka hayatlarda harap olmuşuz Biz seninle bir denizin iki aşık balığı iken Başka sularda yüzüp durmuşuz Başka kıyılara vurmuşuz

Sonra, Ceyl’an Ertem şart….

179 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page