top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

3 Dakika Bilgileri


3 Dakika Bilgileri

Dünyada Şimdi 53 Milyon Çakır Keyif Var. Şimdi Şu Anda.

Bir araştırmaya göre dünya nüfusunun yüzde 0.7'si çakır keyif geziyor. Bu da demek oluyor ki şu anda 53 milyondan biraz fazla insan çakır keyif.

Dünyada Şimdi 53 Milyon Çakır Keyif Var.

Amerika’da Bir Şarap Müzesi

Santa Rosa, Kaliforniya’da bulunan müze aslında Kaliforniya Şarap Merkezinin içinde bir bölüm. Kaliforniya Şarap Merkezi, iki kat üzerinde 25.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Şarap sektörü ile ilgili tarihi öğeler içeren kalıcı ve geçici sergilerden oluşan bir müze, 120 koltuklu konser, konferanslar vb. etkinlikler için elverişli bir salon, çeşitli özel etkinlikler için esnek kullanım alanlarının yanı sıra ağırlıklı şarap satışı yapılan pazar yeri ve bir fine dining restoran, şarap ve şarapla ilgili ürünlerin perakende satışı yapılan bir cafe bulunmaktadır.

Kaliforniya Eyaleti genelinde şarap üreticilerini ve şarap üreten bölgeleri tanıtmak ve geliştirmek merkezin misyonlarından birisidir.

Merkez, şarap endüstrisine girmek isteyen ya da profesyonel ilerleme fırsatlarını artırmak isteyen bölge sakinleri için şarap, içecek, mutfak ve hizmet sektörü için iş eğitimi ve mesleki gelişim desteği vermektedir.

Merkez, şarap tadımı, şarap sektörü ile ilgili konferanslar, seminerler düzenlemek için planlanmıştır. Merkez, şarap endüstrisinin geleceği ve özellikle bağcılık, üretim, pazarlama ve dağıtımda teknolojinin giderek artan rolüyle ilgili ziyaretçileri ve profesyonelleri eğitmek için bir mekan olarak hizmet vermektedir.

Merkez, kar amacı gütmemektedir. Giriş ücretsizdir. Kaliforniya Şarap Merkezi, dünyanın dört bir yanında Kaliforniya şaraplarının bilincini artırmak ve geliştirmek isteyen endüstrinin ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir.

Futbol ve Şarap

Çin’den futbolda sıra dışı bir transfer teklifi: 35 milyon Euro ve 2 milyon şişe şarap

Andres Iniesta, İspanyol La Liga takımlarından Barselona’nın yıldız futbolcusudur. İspanyol millî takımında da oynamaktadır. Orta sahanın hücuma dayalı bölgesinde oynamaktadır.

Çin futbol liginde oynayan Tianjin Quanjian takımı, Barcelona'nın tecrübeli yıldızı Andres Iniesta’ya ilginç bir transfer teklifi yaptı. Çin takımı, Andres Iniesta'ya yıllık net 35 milyon Euro’nun yanı sıra kendi bağlarında üretilen 2 milyon şişe şarabı da satın almayı taahhüt etti.

Andres Iniesta' futbolculuğunun yanı sıra şarap üreticisi olarak da biliniyor. "Bogeda Iniesta" koyduğu şarapları La Mancha bölgesinde kendisine ait bağlarında üretiliyor. ”Futbol asla sadece futbol değildir” sözü sanırım doğru…

Dünyanın En Pahalı Votkası

Dünyanın en pahalı votkasından içmek isterseniz, bir şişe için 3.75 milyon dolar ödemek zorundasınız. Bu Sovyet votkası dünyada sadece 19 şişe kalmış. % 92 oranında alkol içeriyor. Bu votkanın tarifi gizli ve bunu yapan usta tarifi paylaşmıyor. Ev yapımı bir votka diyebiliriz. 5 yılda bir şişe üretebiliyormuş. Votkayı üreten ustanın hayatını kaybetmesi ile tarifin yok olduğu söyleniyor. Tarifin yazılı kayıtları da bulunmuyor.

Türkiye’de Kaç Craft Bira Üreticisi Var?

Türkiye’nin Tapdk üretim izni bulunan 9 bira üretici var. Bu üreticilerden Gara Guzu, Pablo Bira, Zıkkım Bira ve Taps Birayı, craft bira üreten firmalar olarak tanımlanabilir. Bu firmaların yanı sıra büyük üreticiler de artık craft bira üretiyor, farklı denemeler yapıyor ve aynı zamanda ithal de ediyor. Üretici ve ithalatçıların toplam bira markası sayısı 100 civarında ve inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Bu veriyi ölçeklendirebilmek açısından Almanya’da 990 bira üreticisi olduğunu ve marka sayısının 7.503 olduğunu belirtmeliyiz. (Kaynak: 2014 yılı “Biermap24” verileri)

Şarap Üreticileri Web Siteleri Ziyaret Ediliyor mu? Dünyada ve Türkiye’de Hangi Sırada yer alıyorlar?

Error 404 Wine Not Found

SimilarWeb adlı bir performans analiz aracı ile web sitenizin dünya ve Türkiye’de ki sıralamasını öğrenebilirsiniz. Ücretsiz bölümünde bu sıralamayı öğrenebiliyorsunuz. Aynı zamanda ücretsiz bölümünde web sitenizin trafiğinin arama ile mi, direk mi, sosyal medya üzerinden mi, farklı sitelere verdiğiniz linklerden mi geldiğini görebilirsiniz. Ücretli bölümünde çok daha kapsamlı raporlar bulabilirsiniz.

Bu yazıya konu olan tarama 15.03.2018 tarihinde, 13.20-13.45 saat aralığında yapıldı. Siz bu yazıyı okurken rakamlar ve sıralamalar değişmiş olabilir. On şarap üreticisinin, dünya ve Türkiye sıralamadaki yerini aşağıdaki gibi görünüyor.

SimilarWeb, mobil uygulama ve web sitesi odaklı global pazar bilgisi sunabilen, dijital ürünlerin performans ve büyüme trend takibi için kullanılabilecek bir rekabet ve performans analiz aracı.

Dünya Sıralamasındaki Yeri

doluca.com; Dünya sıralamasında 4.179.096. sırada yer alan bir web sitesi

sevilengroup.com; Dünya sıralamasında 4.282.101. sırada yer alan bir web sitesi

turasan.com.tr, Dünya sıralamasında 5.063.672. sırada yer alan bir web sitesi

kavaklidere.com, Dünya sıralamasında 5.336.761. sırada yer alan bir web sitesi

suvla.com; Dünya sıralamasında 6.257.984. sırada yer alan bir web sitesi

kupsarap.com; Dünya sıralamasında 8.550.828. sırada yer alan bir web sitesi

lawines.com.tr; Dünya sıralamasında 9.087.277. sırada yer alan bir web sitesi

diren.com.tr; Dünya sıralamasında 10.113.049. sırada yer alan bir web sitesi

kayrawines.com; Dünya sıralamasında 16.284.885. sırada yer alan bir web sitesi

pamukkalesarap.com; Dünya sıralamasında 22.075.032. sırada yer almaktadır ancak reklam ve tanıtıma yasağından sonra üretici sitesini kapatmıştır.

Türkiye Sıralamasındaki Yeri

doluca.com; Türkiye sıralamasında 120.199. sırada yer alan bir web sitesi

sevilengroup.com; Türkiye sıralamasında 124.887. sırada yer alan bir web sitesi

kavaklidere.com, Türkiye sıralamasında 175.585. sırada yer alan bir web sitesi

turasan.com.tr, Türkiye sıralamasında184.076. sırada yer alan bir web sitesi

suvla.com.tr; Türkiye sıralamasında 212.922. sırada yer alan bir web sitesi

kupsarap.com; Türkiye sıralamasında 344.994. sırada yer alan bir web sitesi

lawines.com.tr; Türkiye sıralamasında 386.147. sırada yer alan bir web sitesi

diren.com.tr; Türkiye sıralamasında. 477.232. sırada yer alan bir web sitesi

kayrawines.com, Türkiye sıralamasında yer almayan bir web sitesi

pamukkalesarap.com; Türkiye sıralamasında 1.154.214. sırada yer almaktadır ancak reklam ve tanıtıma yasağından sonra üretici sitesini kapatmıştır.

Reklam ve tanıtıma getirilen ağır yasaklardan sonra şarap sektöründe web sitelerinin pabucu dama atılmış diyebiliriz.

Not: Kayra Şarapları, Mey çatısı altında olduğu için mey.com.tr olarak sorgulanması halinde Dünyada 2.034.892.sıradayken, Türkiye’de 55.203. sırada yer alıyor.

İçinden Şarap Geçen Türkü

Ahmet Edip Harabi

Edip Harabi, 1853’te İstanbul’da doğdu. Asıl adı Ahmet Edip. Harabi mahlasıdır. Bazı şiirlerinde Edib mahlasını da kullanır. Bahriye Birlik kâtibi olan Harabi’nin yaşamı İstanbul ve Rumeli’de geçti. 17 yaşında Bektaşiliği seçti. Yaşamını yitirdiği 1917’ye kadar bu yolun sadık bir bendesi ve savaşçısı oldu. Tasavvuf ve tasavvuf ustalarının eserleriyle yakından ilgilendi. Hece ve aruzla yazdı. Divanında bu iki ölçünün kullanıldığı şiirler vardır.

Edip Harabi 1800’lü yılların sonlarına doğru bakın neler söylemiş.

Ey Zahit Şaraba Eyle İhtiram / Edip Harabi / 1853-1917

Ey Zahit Şaraba Eyle İhtiram İnsan Ol Cihanda Bu Dünya Fani Ehline Helaldir, Na Ehle Haram Biz İçeriz Bize Yoktur Vebali Sevap Almak İçin İçeriz Şarap İçmezsek Oluruz Düçar-ı Azap Senin Aklın Ermez Bu Başka Hesap Meyhanede Bulduk Biz Bu Kemali Kandil Geceleri Kandil Oluruz Kandilin İçinde Fitil Oluruz Hakkı Göstermeye Delil Oluruz Fakat Kör Olanlar Görmez Bu Hali Sen Münkirsin Sana Haramdır Bade Bekle Ki İçesin Öbür Dünyada Bahs Açma Harabi Bundan Ziyade Çünkü Bilmez Haram İle Helali

İhtiram: Saygı

Münkir: İnkar eden

75 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page