top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

Şarap Severler İçin 7 Mobil Uygulama


Iphone, Android, Windows Phone, Şarap uygulamaları-Wine Apps

Onlarca mobil şarap uygulaması var. Bu mobil uygulamaların bir kısmı kullanımdan kalmış görünüyor. Bir kısmında ciddi veri tabanı sorunları var. 25 mobil şarap uygulamasını inceledikten sonra kendini ayrıştıran uygulamaları sizler ile paylaşıyorum. Uygulamaların İphone, Android ve Windows Phone sürümlerinde verdiği dil destekleri ve üst sürümlerinin fiyatları arasında küçük değişiklikler olabiliyor. Bu uygulamaları indirmek için en az 18 yaşında olmanız gerekiyor. En yaygın ve kapsamlı olanları 7 mobil şarap uygulamasını aşağıda bulabilirsiniz.

Vivino, Şarap uygulamaları-Wine Apps

Vivino - Rating 4,3 / 5

Uygulamanın iPhone, Android ve Windows Phone sürümü var. Ücretsiz kullanımı var. Premium sürümü ayda 4.99 $. Uygulama 14 dilde destek veriyor. Türkçe desteği de var. Uygulamanın destek verdiği diğer diller İngilizce, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Danca, Fransızca, Geleneksel Çince, Hollandaca, Japonca, Portekizce, İbranice, İspanyolca, İtalyanca, Katalanca, 23 milyon üzerinde indirme. Facebook veya Google hesabınız ile üye olabiliyorsunuz. Facebook, Twitter ve Google+ ile entegre çalışabiliyor. Kendi şarap kavınızı oluşturabiliyorsunuz. Kırmızı, beyaz, rose gibi türüne göre sekme açabiliyorsunuz. Fiyat aralığı ve derecelendirilmiş şarap aralığı vererek şarap sorgulamanız izin veriyor. Takip ve takipçi mekanizması şeklinde kurgulanmış. Şarap etiket fotoğrafı veya şarap ismini yazarak şarap sorgulaması yapılabiliyor. Bilgisi yanlış girilmiş şaraplar iletişim kurarak düzeltilebiliyor. ABD, Danimarka, İtalya, İngiltere, Hollanda, Almanya, Hindistan, Ukrayna ve İspanya’da 80 kişilik bir ekip ile destek veriyor. Şarap derecelendirmeleri, fiyatı, tadım notları, yemek eşleşmeleri konusunda yardımcı bir uygulama. Türkiye’de yasak olmakla birlikte satın alma butonu var. 10 milyon şarap ile dünyanın en büyük şarap arşivine sahip olduğu iddia ediliyor. Günlük olarak ortalama 300 bin şarap taranıyor. Bugüne kadar 250 milyon şarap etiketi tarandığı belirtilen uygulama aynı zamanda 209 bin şaraphane hakkında bilgi veriyor.

Wine Ring, Sarap uygulamaları-Wine Apps

Wine Ring - Rating 4,2 / 5

Food & Wine Dergisinin en önemli 7 şarap uygulaması listesine girmeyi başarmış bir uygulama. Uygulamanın iPhone, Android sürümü var. Ücretsiz bir uygulama. Uygulama dili İngilizce. 5 bin üzerinde indirme. Şarap etiket fotoğrafı veya şarap ismini yazarak şarap takibi yapılabiliyor. Takip ve takipçi sistemi üzerine kurulu bir mekanizması var. Kırmızı, beyaz, rose, köpüklü vb. şekilde şarap seçimleri yapmanıza yardımcı oluyor. Yemek çeşitlerine göre şarap tavsiyeleri de cabası. Uzman görüşü, üzüm, bölge, özel günler, takibi tadım notlarınızı ve tabiki şarap fotoğraflarınızı ekleyebiliyorsunuz. Restoranların şarap menülerini görebiliyor olmanız büyük kolaylık. Şarap üreticileri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Şarap uzmanlarının görüş ve önerilerini takip etmeniz mümkün. Şarapları “love, like, so-so, dislike.” şeklinde derecelendirerek bir koleksiyon oluşturabilirsiniz. Takip ettiklerinizin koleksiyonunu görebilirsiniz. İsterseniz satın alma yapabiliyorsunuz. Türkiye’de internet üzerinden alkollü içki satışı yasak olması nedeniyle bu uygulamanın satın alma bölümünden faydalanmak mümkün görünmüyor.

Delectable, Şarap uygulamaları-Wine Apps

Delectable - Rating 4,4 / 5

Uygulamanın iPhone, Android sürümü var. Ücretsiz bir uygulama. Uygulama dili İngilizce. 100 bin üzerinde indirme. Facebook ve Twitter ile entegre çalışabiliyor. Şarap etiketinin fotoğrafını çekerek derecelendirebiliyorsunuz. Dünyanın önde gelen şarap üreticileri ve şarap markaları takip edilebiliyor. Belli bir bölgenin şaraplarını için bölge sekmesi açarak takip etmeniz mümkün. Şarap yazarları ve eleştirmenlerinin görüşlerine ulaşabiliyorsunuz. İstediğiniz şarabı satın alabiliyorsunuz. Bu uygulamada bira ve diğer alkollü içkilerde yaygın olarak bulunuyor. Takip etiğiniz kişilerin paylaştığı şarabın görselini ve tadım notlarını görebiliyor, sadece “like” butonu olduğu için beğenebiliyorsunuz. Ve fakat not yazabiliyorsunuz. Satışı yapılan şarapların fiyatı paylaşımın altında yer alıyor. Yaşınızı onayladıktan sonra adres bilgileri ve ödemenizi yaparak sipariş verebiliyorsunuz. Türkiye’de satış uygulamasını yasak olduğu için kullanmanız mümkün değil. Öne çıkanlar bölümünde trend şarapları, şaraphaneleri ve şarap yazarlarının görüşlerini bulabilirsiniz.

Wine Searcher, Şarap uygulamaları-Wine Apps

Wine Searcher - Rating 4,3 / 5

Uygulamanın iPhone, Android sürümü var. Ücretsiz kullanım versiyonu var. Pro-version, yılda 49 $. Uygulama İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca olarak dil desteği veriyor. 100 bin üzerinde indirme. Şarap ağırlıklı olsa da, bira ve ağır alkollü tüm içkilerin fiyat sorgulamasını yapmanızı sağlayan bir uygulama. En uygun fiyatı bulmayı taahhüt ediyor. Şarap etiketinin fotoğrafı ile de tarama yapıyor. Fiyat araştırması kadar size en yakın satış noktasını da belirtiyor. Uygulama aracılığı ile en yakındaki satış noktasını doğrudan aramanızı sağlıyor. Çevirimiçi sipariş vermenize olanak sağlıyor ve World – Wide Delivery sloganıyla Türkiye hariç dünya çapında teslimat yapıyor. Bu özelliği ile uygulama çevrimiçi satışta dünyanın en kapsamlı veri tabanını sunduğunu iddia ediyor. Takip ettiğiniz şarabın fiyat değişimlerini, kampanyalarını, indirimlerini, rekolte bazında tadım notlarını, ödüllerini, tüketici ve uzman derecelendirmelerini ve yorumlarını takip edebiliyorsunuz. Şarap bölgeleri, üzüm çeşitleri ile ilgili ansiklopedik bilgilere yer veriyor. Üzümleri isimlerine göre ve alfabetik sıraya göre sorgulama olanağı veriyor.

Cellar Tracker, Şarap uygulamaları-Wine Apps

CellarTracker - Rating 4,2 / 5

Uygulamanın iPhone, Android sürümü var. Ücretsiz bir uygulama. Uygulama dili İngilizce. 412 bin üzerinde indirme. 2,1 milyon üzeri şarap, 5,9 milyon üzeri tadım notu ile dünyanın en büyük şarap değerlendirme ve tadım notları topluluğu olduğunu iddia ediliyor. Antonio Galloni, Stephan Tanzer, Allen Meadows, Jancis Robinson ve daha pek çok şarap uzmanının değerlendirmeleri ve yorumları veri tabanına eklenmiş görünüyor. Kendi kavınızı oluşturma, güncel değerini görme ve yönetme seçeneği sunuyor. Kullanıcıların, halihazırda kendi kişisel mahzenlerinde 66 milyon şarap bulunduruyor. Etiket tanıma programı ile tarama yapılabiliyor. Barkod taraması yapabiliyor. Tüketim geçmişinizi takip etmenize olanak sağlıyor.

Corkz, Şarap uygulamaları-Wine Apps

Corkz - Rating 3,3 / 5

Uygulamanın iPhone, Android sürümü var. Ücretli bir uygulama 1,99 $. Aylık ödeme değil, bir kez uygulama satın alınınca tüm veri tabanını sizin hizmetinize sunuyor. Uygulama İngilizce, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Danca, Fransızca, Geleneksel Çince, Hollandaca, Japonca, Portekizce, Rusça, İbranice, İspanyolca, İtalyanca olmak kaydıyla 13 dilde destek veriyor. 5 bin üzerinde indirme. Time Magazin’inin 2012’deki en iyi 50 uygulama tavsiyesinden birisi. Facebook ve Twitter ile entegre çalışabiliyor. Bu uygulama Wine Searcher fiyatlarını ve CellarTracker tadım notlarını kullanıyor. 1.7 milyon şarap veri tabanına ve 4 milyon tadım notu bilgisi olduğunu belirtiliyor. Çevirimiçi satış yaparak anında ödeme ile sipariş verebiliyorsunuz. Şarap satış noktalarını belirleme desteği veriyor. Şarap etiketi fotoğrafı, şarap ismi ve barkod ile tarama yapılabiliyor. Yan yana şarap karşılaştırması yapan tek uygulama olarak aradığınız şarabı bulmak konusunda size hız vadediyor. Şarap mahzeni yönetimi, gerçek zamanlı ekle çıkar yöntemi ile şarap envanteri oluşturma desteklerinin yanı sıra takip ve takipçi yöntemi ile yakınlarınızın ve uzmanların şarap seçimlerini takip edebiliyorsunuz. Tercih ettiğiniz şarap içebileceğiniz mekanları bulmak konusunda da bu uygulamadan yararlanabilirsiniz.

Hello Vino, Şarap uygulamaları-Wine Apps

Hello Vino - Rating 3,5 / 5

Uygulamanın iPhone, Android sürümü var. Ücretsiz bir uygulama. Uygulama dili İngilizce. 100 bin üzerinde indirme. Facebook ve Twitter ile entegre çalışabiliyor. İstediğiniz şarabı e posta ile yollayabiliyorsunuz. Kullanımı oldukça kolay. Temel şarapları bulma konusunda yeni başlayanlara çok yardımcı olabilecek bir uygulama. Şarap türleri, üzüm isimleri, bölgeler, yemek şarap eşleşmeleri konusunda destek veriyor. Yemek zevkinize göre şarap önerisinde bulunuyor. Şarap etiketi tarama programı ile istediğiniz şarabın tadım notlarına, aldığı puanlarına ulaşabilirsiniz. Wine Searcher veri tabanını kullanıyor. Çevirimiçi sipariş ile evinize sipariş verebilirsiniz. Türkiye hariç, son kez burada da belirtmiş olayım.

Yukarıda belirttiğim gibi çok fazla şarap ile ilgili uygulama var. Kendini ayrıştırabilen bu 7 uygulama ile iyi eğlenceler dilerim.

Şarap Sözlüğü

AOC (Appellation D'Origine Controlee):

Kontrollü Köken Adlandırma. Fransızların üretim-denetim sistemi olan AOC, 1935 yılından beri Fransa’da uygulanmaktadır. Şarap üretim bölgelerini temel alarak oluşturulan sistemde, üzümlerin yetiştirilme yerleri, kullanılan çeşitler, verim, alkol oranı, şarap yapımında kullanılan yöntemler yasalar ve kararnamelerle belirlenmiştir.

4.351 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page