top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

3 Dakika Bilgileri 🔎


Augmented Reality Wine- Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları

Alkollü İçki Sektöründe Artırılmış Gerçeklik.

Artırılmış gerçeklik (Augmented reality) nedir? Kısa tarifi gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır. Daha havalı ve uzun tarif, yasaklı Vikipedi tanımlaması ile şöyle olabilir; gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve konum verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür.

Artırılmış gerçeklik, yiyecek ve içecek sektöründe çalışan işletmelere bir çok olanak sunuyor. Marka bilinilirliğini, müşteri katılımını, eğlenceli bir yolla tetikliyor. Ürünün yeni, farklı ve fantastik bir şekilde görünmesini sağlayarak, tüketici ile yeni bir tadım ve deneyimleme ilişkisi kuruyor.

Bir şarap, rakı veya bira üreticisi artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak marka farkındalığını yasal bir engele takılmadan artırabilir mi? Buna aşağıdaki örnekleri inceleyerek sizler karar verin.

İlk örnek şarap sektöründe;

Mensa Wines, şarap sektöründe artırılmış gerçeklik uygulaması kullanan ilk Afrika şarap üreticisi. Kendi hikayesini bu dijital inovasyon aracını kullanarak aktarıyor.

Şarap şişesinin üzerindeki etiketi veya web sitenizdeki etiket görselini, cep telefonunuza indirdiğiniz bir uygulama ile tarattığınızda, firmanın kendi bilgilerinden oluşan gizli bir artırılmış gerçeklik hikaye kitabı ortaya çıkıyor.

Mekanizma şöyle;

Mense Wine uygulamasını cep telefonunuza yükleyin.

App Store için Mensa Wine - Android için Mensa Wine

Uygulama açıldığında SCAN => işaretine dokunun ve kameranız açılana kadar devam edin.

Kameranız açıldığında aşağıdaki 3 Mensa Wines etiketinden birinin üzerine gelerek, sağ alt köşedeki scan ikonuna dokunun.

Telefonunuzu yatay tutun.

Gizli hikaye kitabı artık önünüzde. Sayfaları dokunarak çevirin.

Mensa Wine

Türkiye için tarattığımız görsel, tanıtım yasakları nedeni ile şarap etiketi olmayabilir. Yasal sınırları zorlamayan herhangi bir obje olabilir.

İkinci örnek bira sektöründen;

Up Front Beer şirketi bira kutularını, özel bir tasarım ile geliştirilen bir desen yardımıyla, hareketli bir hale getiriyor. Döngüsel bir animasyon yaratılmak istenmiş ve ortaya çıkan aslında bir 3D görselleştirme çalışması olmuş. Bu hareketi görebilmemiz için yine cep telefonumuza bir uygulama yüklememiz gerekiyor.

Up Front Brewing AR uygulamasını cep telefonunuza yükleyin.

App Store için Up Front Brewing AR - Android için Up Front Brewing AR

Uygulama açıldığında direk bir kamera açılıyor. Bu açılan kamera ile aşağıdaki görsellerde ayrı ayrı gezinebilirsiniz.

Basit ve fakat hareketli, üç boyutlu, hoş bir deneyim.

Up Front Brewing Beer -ISHMAEL

Up Front Brewing Beer -AHAB

Up Front Brewing Beer - YOJO

Artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan birkaç firmayı da aşağıda sıralıyoruz.

Cata AR – Braingapps tarafından geliştirilen bir uygulama. Tadım notu, şişe görünümü, yemek ipuçları dahil olmak üzere bir çok içki hakkında genişletilmiş bilgi sağlayan bir artırılmış gerçeklik uygulaması. Android ve ios sürümü var.

SippCLUB – Şaraba uygun yemek önerileri, şarap sıcaklığı, tadım kılavuzu gibi bir çok hizmeti abonelerine artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak sunuyor. Android ve ios sürümü var.

Mirage AR- City Social-Londra restoranının hazırladığı kokteylleri bu uygulama ile görüntülediğinizde artırılmış gerçeklik ögeleri ile zenginleştirilmiş farklı bir deneyim ortaya çıkıyor. Kokteyller, Banksy'den Van Gogh'a, Pop Art'tan Picasso'ya yaratıcı bir geçit yapıyor. Android ve ios sürümü var.

Jose Cuervo’s AR – Bir tekila markası olan Jose Cuervo, markasının öyküsünü artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak ve şişenin içine gizleyerek sunuyor. Android ve ios sürümü var.

Absolut votka, Guinness bira, Ursus bira firmaları artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan diğer üreticiler.

Artırılmış gerçeklik teknolojisi, yeni deneyimler sunmaya devam edecek ve örnekler tahminimizden çok daha büyük bir hızlı artacak gibi görünüyor.

3 Dakika Bilgileri

Whatsapp üzerinden bilgi alabileceğiniz bir mikro blog. Takip etmek için: 0541 510 85 00 nolu telefon numarasını kaydet, Whatsapp’tan “bende isterim” mesajı yolla

88 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page