top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

Almanya şarapta atağa kalktı


Almanya, dünyanın en büyük 15 şarap üreticisi arasında anılıyor. Ancak yurtdışındaki imajı hâlâ yeterli görülmüyor. Alman şarabının tüketim alanını genişletmeyi hedefleyen tanıtım çalışmaları yapılıyor.

Almanya'da 13 şarap üretim bölgesi bulunuyor. Büyük işletmelerin yanı sıra küçük bağcılar da yüksek kaliteli şaraplar üretiyor.Son dönemde hafif yemekler revaçta olduğundan, Alman şarabına ilgi de artıyor. Daha hafif ve aromalı olan Riesling, bu konsepte çok uygun. Ülke içi ve dışında şarap erbapları Riesling'i başarılı buluyor. Gündelik yaşamda durum farklı.

Garsonluk yapan Hendrik Thoma, "Birçok kişi, züppelere ve ukalalara göre olduğunu düşündüğünden, şarabı tercih etmiyor" diyor.Şarap uzmanı bir gazeteci olan Manfred Klimek, "Yurtdışındaki imaj hâlâ çok iyi değil. Çünkü şarap içilen ülkelerde, şarap tüketilen ülkelerde, Alman şarabı hâlâ tatlı bir karışım olarak görülüyor. Bu eskiden olduğu gibi çoğunluğun fikri. Ancak yıldan yıla daha iyi oluyor" diye konuşuyor.Bağcı Johannes Jülg, "Fransızlar gerçekten de şarabı, öğlen ve akşam öğünlerinde içiyor. Almanya'da ise daha ziyade öylesine içiliyor" kıyaslamasını yapıyor.

Kırmızı şarapta durum

Alman kırmızı şarabında ise durum şöyle: Hâlâ öncelikle en iyi imaja sahip Fransız kırmızı şarabı tercih ediliyor.Ancak uzmanlar, Alman kırmızı şarabının geleceğinin iyi olduğunu düşünüyor.Zira iklim değişikliği nedeniyle üzüm artık kuzeyde yetiştirilebiliyor. Son yıllarda birçok birinci kalite Alman kırmızı şarabı üretiliyor. Talep artıyor. Şarap tüccarı Moritz Nagel:"Bu arada Alman kırmızı şarabının dünya çapında saygınlık kazandığını söyleyebilirim. Fransız Burgonya şarabını, yüksek kaliteli Alman kırmızı şarabımızla zorlamaya başladık. Ayrıca kırmızı şarap üreticilerinin olduğu Baden Württemberg eyaletinde Merlot ve Cabernet Sauvignon gibi şaraplar üretiliyor. Bunlar Bordeaux'dan daha lezzetli. Ama üzücü olan hâlâ kıyaslama yapılması."

Alman şarabının imajı için 13 bölgesel birlik, onlarca dernek ve 179 kooperatif çalışıyor. Hedefleri; Alman şarabının imajını düzelterek tüketim alanını genişletmek. Manfred Klimek, güncel sorunları şöyle anlatıyor:"Şarap bölgeleri düşman olmasalar da birbirlerine yeşil ışık yaktıkları da söylenemez. Alman şarabını yurt dışında popüler yapabilmek için birlikte hareket etmek lazım. Ve şarabın kalitesinin reklamı yapılmalı. Zira bunun üzerine konuşmamız gerekmez. Alman şarabı, birçok Alman şarabı ve bağcıları, en üst sıralarda olmasa bile dünya standartlarında."

Deutsche Welle

31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page